Toscanas historie i form af en tale som blev holdt af den daværende formand Lars Svane i anledning af Toscanas 25 års jubilæum i 2007

Af Lars Svane.

Daværende formand for Toscanas
Et billedshow fra Toscanas Nostalgifest i 2005 blev vist ved talen. (ikke med her)


Kære Toscana
Eller jeg må hellere starte med at sige tillykke Toscana, – du holder dig helt fantastisk og har gjort det godt igennem årene. Som formand for vores karnevalsgruppe vil jeg stjæle et øjeblik af jeres tid og tage jer med ud på en lille tidsrejse 25 år tilbage i historien.

Vel vidende at vi har afholdt en nostalgi fest, hvor vi allerede har fortalt historien. Men det er nu min holdning at en historie ikke kan fortælles nok, da den fortæller hvorfor vi er som vi er. Jeg vil forsøge at beskrive Toscanas udvikling og højdepunkter fra gruppens historie i gennem årene. Jeg håber at historien vil være med til at skabe forståelse for hvorfor vores kultur er som den er. Og at vi med historien kan være med til at forklare hvorfor vores værdier er

sjov,
samba
Og fællesskab.

1982 – 1986
Det hele startede i starten af 80érne. Dengang da mændene havde hår på hovedet og kvinderne var unge piger faste i kødet! Historien starter i 1982, Toscana var dengang en restaurant, der ligger på Amagerbrogade. Ejerne Carlo og Parscale spurgte dengang Toscanas stamgæster, om de havde lyst til at tage til karneval i indre by. For sådan gjorde man i Toscana i Italien, hvor de kom fra. Restaurant Toscana sponsoreret gildet med alle de øl og alt den mad, som man kunne spise og drikke under hele karnevalet. Lørdagen efter blev alle deltagerne inviteret til kæmpe gilde i restauranten efter lukketid til kæmpe T-boon steak party. I løbet af karnevalet var der øldepoter, hvor gruppen kunne tanke op, når de var løbet tør for drikkelse.

Motto I den tid var mottoet så længe vi er stive er vi i live.

Medlemmer:
Jørgen Sørensen 82, Heidi Svane Hansen og Lars Hansen blev medlem i henholdsvis 84 og 85; Torben Hansen Startede i 86. Alle var knapt fyldt de 20 år

Dirigenter:
1982 – 84 Lasse
85 Peter Suwalski Gruppen bestod den gang af ca 10 musikere og en helvedes masse harmoniaer Musikalsk startede gruppen med den traditionelle meget simple rytme.
Da da da, da da, da da………….. Rytme
Instrumentparken bestod af et brugt tromme sæt fordelt på de enkelte musikere samt en enkelt surdo og et par ko-klokker.

Dansen
I starten simple koreografier, lidt gymnastikagtigt. Alle dansede på rækker. Herefter udviklet i takt med at hele karnevallet er blevet mere brasiliansk. Soloer, Baiana, Dansen stod Dorthe Tinglev for i starten, det var samba inspireret af jazzballet. Senere var det Majbritt og Helene. Det er nok dem, der har taget det store slæb for, at vi har lært den rigtige samba, som vi undervises i, i dag. Karnevalet var i de første år primært paraden og derudover impulsiv gadesamba. Derfor blev der ikke trænet i sceneshow. Det eksisterede simpelthen ikke. De første år hvor Torben Hansen og Lars Hansen var med, var det som dansere, Der var faktisk mange mandlige dansere den gang.

109Fra 1983 -1995 Var gruppens kæreste eje en trækvogn:

Trækvognen var pyntet først med et monster, derefter et Pinocchio hoved. Der er øl og tasker på vognen, den er faktisk gruppen bolig i alle de år vi er til Karneval i byen. Vognfører var Benny og hver nat løb de stærke Toscana mænd vognen tilbage til Amager. Der var altid stor debat om størrelsen på tasker og mængden af øl. Øl depoterne redder taskerne

Motto: Vi er stadigvæk stive og i live.

1986
Dirigenter
86 Lars Hansen
87 Lars Hansen, Henrik Klein
88 Lars Hansen; Henrik Klein

I 1986 trak Carlo stikket ud for de gratis glæder.
Historien kunne nu være sluttet, men det ved vi jo alle, at det gjorde den ikke. Heidi Svane Hansen, Karina Kruse og Jørgen Sørensen fik lov til at overtage Toscana og en egentlig forening blev stiftet. Dog var tingen ikke så vel organiseret den gang som vi kender Toscana i dag. Jørgen Sørensen laver på et tidspunkt udkastet til Toscana vedtægter, der herefter lever frem til 2005, med kun få ændringer. Toscana fortsætter dog traditionen med at komme på Toscana og starte hvert år paraden ind til Karnevalet fra restauranten. Med et lille sving ærinde til Kvickly. Eller Amager centret. At forlade Carlo var lidt lige som at flytte hjemme fra, man skal have et par tilløb, før det lykkes.

Carlo redder foreningen 3 gange før han sagde, nu er det ud!

1. gang.
Det regner forfærdeligt til karnevalet og Carlo giver husly, vi leger og får en dejlig og Toscana skæg aften

2 gang.
Toscana skal have en repenique og har ingen penge. Carlo køber en til os.

3. gang og sidste gang
Toscana kommer ved et uheld til at bestille nogle nederdele fra en af Carlos samarbejdspartner, Toscana tror prisen er 45 kr. pr stk. Men det viser sig at det var 450 kr. og vi havde bestil mange fordi det var så billigt. Carlo dækker tabet!! Men bliver meget vred. Og så det slut.

Motto. Øv, men stive

Presse
Allerede i de tidlige år var der mest presseomtale på Toscana. Jarlen og Ole Steffensen fra Tv lavede en del af en kendt fjernsyns udsendelse ude på Toscana under karnevalet. Heidi Svane Hansen var der ikke selv, men husker tydeligt at hun så det direkte i TV. Syret!!! Men fedt. Siden har vi prydet forsider på alle landets aviser, deltaget i tv show og til optagelser på alle tv-kanaler Ikke mindst Anne har fokus.

Henrik Klein blev medlem af gruppen i 1986. Henrik Klein spiller i træningssæsonen på tamporim. Indtil han på gråbrødre torv stod og gav den gas og spillede tromme på en skralde spand. Gruppen var lige ved at lægge sig, da de fandt ud af at de rent faktisk havde en musiker, der kunne spille. Klein fik fluks en lilletromme fra trommesættet og slap den ikke i flere år.

89-91
Dirigenter:
89 Lars Hansen; Henrik Klein
90 Lars Hansen; Henrik Klein
91 Lars Hansen; Henrik Klein

Formand Heidi

1990
I disse år blev musikgruppen udvidet med blæsere, primært saxofoner, rekrutteret fra den rytmiske aftenskole. Stor udfordring for dirigenterne, da der blev spillet melodier. Dvs. Der skulle tælles hele tiden, breaks skulle ligge på bestemte takter…. Det var svært for musikken de år, da mere end halvdelen af gruppen blev skiftet ud, så der blev brugt meget tid på at få de nye op på niveau.

Klein
Da jeg startede spillede vi helt og holdent samba batucada, eller rettere vi spillede ”dansk samba”, som jo i virkeligheden intet havde tilfælles med den brasilianske batucada, men vi havde det sjovt, og dengang syntes vi jo rent faktisk også at det lød skidegodt!

Jeg tror vores første rigtige musikalske gennembrud kom imens vi øvede på loftet i den gamle rugbyklub, (vistnok på Holmbladsgade… er nu ikke helt sikker på placeringen…) På det tidspunkt fik vi nemlig kontakt til Kristian Glass, som begyndte at rykke os mere hen i nærheden af den rigtige samba. Det var på det tidspunkt, at Toscana fik sin første repenique nogensinde, for før den tid anede vi ikke at den tromme eksisterede, og bestemt heller ikke at det var en ”dirigent-tromme”. Frem til da havde jeg hygget mig med at spille på en lilletromme, så også for mig var dette noget af en forandring.

Dragter
I 82 var dragten Rød T-shirts, hvide shorts og grønne lange fodbolds strømper papir strimler i rød, hvid og grøn, på grund af regnen smittede det forfærdeligt af.

Dragter fra 83 -88
Dragten er grønne bukser, hvide skjorter, kvinderne har nederdele i rød hvid og Grøn, og en rose om halsen. Maling i hoved.

Dragter i 88:
Vi bliver mere vovede med vores tøj, blusen på skrå, Herefter begynder vi at få kortere nederdel

Dragter 93 De første bh-ér bliver lavet. Der efter blev tøjet kun
Mindre,
Flottere,
Frækkere
Og fantastisk

Træningssteder,
Gimle Medborgerhus, Norgesgade Medborgerhus.
Rugbyklubben (Musikere), Christianshavns medborgerhus (Dansere),
Rock Amager, Peder Lykke skolen og frem til skolen på Vesterbro i dag.

Karneval i København: og Miljøet
Karnevalet har stor succes men begynder også at få en negativ drejning (dårlig økonomi, manglende rengøring m.v.) og i I990 bliver festens negative drejning for meget for de resterende sambagrupper. De afsætter bestyrelsen og den daglige leder og starter en oprydning/reorganisering. Heidi Svane Hansen og Karina Kruse fra Toscana bliver ny ledelse. Karina bliver formand for Karneval i København. Karina Kruse er med til at stå for Karnevalet i København fra 1991 – 1994.

Bunden synes at været nået da Christiansborg slotskirke brænder natten til pinsesøndag 1992, men alle offentlige myndigheder roser den nye bestyrelses struktur og håndtering af pinsefesten, og pålægger således ikke arrangørerne skylden for kirkebranden.

Motto Kede, i live og stive

1992 – 1997
93 – (Henrik Holm Dirigent) Lars Hansen Rejser til England
94 – Henrik Klein, Lars Hansen
95 Henrik Klein; Lars Hansen
96. Klaus Holm, Lars Hansen
97 Klaus Holm, Lars Hansen

Generalforsamling 93/94Fra optur til nedtur.
Heidi Svane Hansen, der nu har været formand for Toscana i mange år, orker ikke længere og medlems tallet er helt i bund. På generalforsamlingen foreslår Heidi, at vi lukker og sætter punktum for Toscanas historie. Beslutningen var faktisk truffet, men så sagde Tina Hedegaard, ”jeg vil da gerne køre gruppen videre” og det sker i samarbejde med Faster (Charlotte Wibling) og Birgitte Dam.

1993/94 Anita, Klaus, Flemming, Jürgen Starter i gruppen.
Så kom WipWapperne ind og vi fik en vitaminindsprøjtning, så vi kunne holde nogle år mere, men dog uden at det rigtigt voksede til med Troldene fra WipWap kom også rytmen Sumpaen

1994
Fedt Karneval
Favorit spillesteder: Jorcks Passage; Gråbrødre torv, Kultorvet, Domhusets trappe.

Der filmes med grupppen Wipwap. Der er i orange troldtøj.

En meget beskrevet oplevelse om Jorcks passage. Når du næste gang går igennem Jorcks passage, kan du måske fornemme samba rytmerne i væggene, for netop her har Toscana haft en af deres aller største oplevelser. Lyden var helt fantastisk, folk stod som sild i en tønde, der var lige fra Rockere, til almindelige dødelige mennesker der dansede rundt i kædedans til Toscana fede samba rytmer. Som sket så mange gange før Spillede gruppen røven ud af bukserne. Fuld kommen ubeskriveligt, men meget virkeligt i dag, for de heldige der var med.

Motto stive, festlige og højt humør.

1995´Hyttetur for første gang.
De tidligere WipWaper introduceret toscana Hytteturen. Musikerne får læderbælter Stort.

1995 Karneval i København flytter til fælledparken.
Parade vabler, blod der stod ud under neglene, tisse læbestift og meget andet.

Fuld gang i Toscana igen.
Toscana kommer det år både til Karneval Odense, Aalborg og Landskrona

Vi møder Michael Torkaski for første gang til Karnevalet, en helt fantastisk energi bombe og dygtig musiker, der kunne give gruppen et musikalsk løft. Vi begynder at spille rigtig samba og får undervisning af Kristian Glass fra Kolibri. Fra nu begynder det at rykke, vi begynder at udvikle os og organisere os på alle niveauer. Vi kan ikke nøjes med parade dans længere. Vi begynder at få jobs.

I Wip Wap sang man en bestemt sang som gik på Toscana melodien. Da Wip Wap jo ikke længere eksisteret ud over i de gamle wip Wapers hjerte besluttes det at forfatte en sang på 3 vers nemlig Toscana sangen.

Det er nu her jeg vil bede nogle af jer ærede gæster om at hjælpe mig med at fremføre første vers af Toscana sangen. Og resten om at synge omkvædet før jeg forsætter 2 del af vore fælles rejse gennem Toscanas historie fra 1994 til 2007. Lars beder dem der var medlem tilbage til 1997 om at rejse sig og synge. Jørgen Sørensen; Heidi Svane Hansen 84; Lars Hansen 85; Torben Hansen 86; Henrik Klein ; 86.; Charlotte Nøhr; Gitte Jacobsen 90; Cecilie 91; Camilla 91; Karina Jacobsen 92; Tanja Hansen 92; Johnny Jørgensen 92; Flemming Vinther 93 ; Jürgen 93; Klaus 93; Anita 93; Johnny Stenros 94; Michael Tokaski 95 ; Anne 95; Niels Pöhl 97; Tina Christensen 97; Stefanie 97

Del 2 vi er nået til 1996 -1997
Klaus Holm og Lars Hansen er Stadigvæk Dirigenter

Toscana i forhold til Karnevalsmiljøet
Toscana har nok altid været betragtet som dem der måske nok gerne ville, men som aldrig rigtigt blev til noget Og derfor har det øvrige miljø nok igennem mange år set lidt skævt til os. Jeg tror/ved dog med rimelig stor sikkerhed at det er begyndt at vende og det skyldes helt klart at både musikere og dansere er blevet langt mere seriøse og i den grad har været interesseret i at lære noget mere.

1996 1997
Samba Reggae
Man husker ikke med sikkerhed hvornår vi fik Samba Reggae med på programmet, men det var efter et karneval hvor Værløse karnevalsgruppe havde spillet den, og så ville alle vi andre også. Klein husker at vi øvende på en græsplæne og her begyndte man at dele rytmerne op på surdoerne. 3 surdo får alle slagene.

1996
Jürgen laver skildpadden i Landskrona, Musikerne falder i søvn og forlader en optræden uden at danserne er færdige med deres show. Stor overraskelse, men musikerne vil ha´ ØL.

Motto: Totalt stiv

Gruppen bliver her opmærksomme på at vi måske ikke fortsætter med at være i live, hvis vi er så stive

1997
Toscana får kritik for deres dragter, der mangler fjer. Motto: mindre Stive men rigtig glade

1998
Dirigenter
Thomas Høyer, Klaus Holm, Lars Hansen

Der er for første gang fjer på pigerne, mænd har, glitter veste og baret på hoved.
Motto: Flotte, glade og moderat stive.

Selv om vi siden 1995 havde øvede samba reggae var det her i 1998 at Johnny Stenros for første gang begyndte at forstå rytmen og faktisk kunne spille den.

Træningssted:
Medborgerhus på Øresundsvej, Rock Ama’r, Rugbyklubben (Holmen

1999 –
Dirigenter
99 Thomas Høyer, Klaus Holm, Lars Hansen
Stor udvikling i dansen i forhold til at danserne danser op til musikerne. Det er første gang vi har store kjoler på. Motto: Motorisk stive

2000 – frem til nu
Dirigenter:
2000 Thomas Høyer, Klaus Holm, Lars Hansen
2001; 2002 Klaus Holm, Lars Hansen
2003; 2004 Klaus Holm, Henrik Klein, Lars Hansen
2005 Klaus Holm, Henrik Klein,
2006 Henrik Klein, Klaus Holm

Formænd i perioden
Heidi frem til 2002; Nøhr frem til 2004; Michael frem til 2006

Fra 2000 begynder gruppen virkelig at blive seriøse, der er en fast musik stamme og vi bliver bedre og bedre. Vi begynder at få show som vi ser det i dag, vil lære Timbalada, og baiao. Og nye funk-agtige rytme…

Karneval 2001
Særligt husker jeg en optræden til Karnevalet 2001, hvor vi skulle spille fredag aften i ballroom teltet kl. 23.00: Det ikke bare pissede ned, det havde regnet i mange dage og alt var vådt og mudret. Vi skulle lukke et totalt proppet teltet og folk ville ikke gå hjem. Og alle ønskede at festen varede ved Inden optræden var vi blevet for fulde, og i en øver før optræden spillede musikerne af røvens til i vores villatelt, til stor rædsel for danserne. Men på scenen spillede vi som en drøm fra første slag på trommen. En følelse kun en stiv musiker kan forstå. Når det går godt. Jeg husker ikke selve showet det, har sikkert været skide godt, men det jeg husker var at folk ikke ville forlade teltet og de skreg på ekstranummer hele tiden, vi spillede en hel time for publikum der dansede til vores vilde samba. Jeg var sikkert ikke den eneste, der følte mig som stjerne for en aften. Senere har vi fælles haft mange store jobs, her kan blandt andet nævnes Lange Lands festivalen Mølleres scene og mange andre fede jobs.

Motto: Stjerne for en aften, Glade, og for gamle til at blive stive, men meget i live.
(Minus Johnny Jørgensen, han fik en stærk Cola for meget og måtte en tur til tælling. )

Tilslut i min tale vil jeg stille det retoriske spørgsmål?-
Vil vi findes om 25 år, Flemming vil være 85, Johnny Jørgensen 76, Heidi vil være 70 og jeg selv vil være 50.? Jeg tror og håber på at det vil lykkes os at lave et generations skifte i tide, så vi kan forsætte vores historie. Historien har vist at hver gang vi rykker, gør det ondt, men vi er altid kommet styrket ud af forandringen.

Til Aller, Aller sidst syntes jeg at vi skal synge resten af Toscana Sangen. De 2 sidste vers.
Når vi har gjort det vil jeg gerne sige skål

For vores værdier
Samba
Sjov
og fællesskab

forsat god fest

Toscana længe leve
Ikke Hurra
Men for Sjov
Samba
Og fællesskab
For sjov, For samba for fællesskabet.

Formand Lars Svane januar 2007