Farvestrålende samba sommerfugle siden 1984

Sambagruppen Mariposa spiller og danser, fordi de ikke kan lade være. De kommunikerer ved hjælp af hemmelige håndtegn og positive energier, som samler dem i en helstøbt symfoni af musik og bevægelse.

[mari’posa]: Spansk for “sommerfugl”, portugisisk for “natsværmer”.

…og sambagruppen Mariposa er begge dele! Vi har sommerfuglens smukke farverige vingepragt og natsværmerens mystiske, rytmiske vingeslag.

Mariposa Grønne planter, malerbøtter, væltede møbler, bøger og brætspil er spredt ud over lokalerne i Ellebjerg skoles fritidsordning. Stedet ligner mest af alt en dagligstue, som er ved at blive sat i stand. Midt i alt rodet står der en gruppe mennesker, med farvestrålende trommer bundet om livet. De skal snart i gang med den ugentlige øveaften i sambaorkestret Mariposa.

De snakker, griner, slår hinanden på skuldrende og spreder en let og lattermild stemning i rummet, som passer til omgivelserne – uhøjtidelig og let at være tilstede i. Den ligesom inviterer til kreativitet og gode idéer. ”En-to-tre-fire,” råber en pige, og så begynder musikerne at hamre løs på batteriet, så man glemmer alt om tid og sted. Det swinger.

Slagets gang dirigeres af Valli. Han har islandsk accent og decemberkulden og den nordiske ironi glimter i hans øjne. Ved første øjekast ligner han en helt almindelig skandinav, hvis sans for rytmik ikke skiller sig ud fra de fleste andres mangel på samme.

Men det er kun indtil at snakken drejer sig hen på let påklædte kvinder og brasilianske trommerytmer, så får han solskin i øjnene, og begynder automatisk at vippe lidt med fødderne, i takt til et indre karnevalsoptog, fuld af fest og farver. ”Sambaen får mit hjerte til at synge. Det kan ikke forklares. Den gør mig bare så glad,” siger Valli med et smil, som smitter.

Tilfældets lykketræf

”I Mariposa har vi et ordsprog, der siger: Enten vælger du sambaen, eller også vælger sambaen dig. Det var sambaen, der valgte mig,” fortæller Valli. Han blev engageret i sambamiljøet for 10 år siden under et kursus i at slå på conga trommer. På det tidspunkt havde han aldrig skænket samba en tanke. ”Pludselig kom der nogle mennesker, som begyndte at hamre løs på noget, der mindede om skraldespande. Først tænkte jeg: ’Hvad fanden er det her for noget?’. Men så begyndte jeg at lytte og mærke rytmen under huden, og nu er jeg helt hooked og kan vågne op midt om natten med en spontan idé til en fedt beat,” griner han.

Også Casper, en frisk fyr midt i tyverne, som har spillet i Mariposa i 9 år, tabte sit hjerte til sambaen ved et rent og skært tilfælde. ”I skolen havde vi noget musikundervisning, hvor vi lærte at spille percussion og den slags. Og så en dag var der nogle musikere fra Mariposa ude og undervise, og de kunne mærke at jeg havde talent og inviterede mig til at spille med dem,” fortæller han. Og siden da har han været fast og dedikeret medlem af orkestret. ”Man bliver så glad af at spille, det er bare så fedt,” siger han entusiastisk.

En samlet gruppe Mariposa henter sin inspiration fra Brasilien og verdens største karneval i Rio de Janeiro, hvor Valli har været gentagne gange i selskab med sin kæreste. Hun er danseleder og underviser for Mariposas dansetrup. ”Det giver et rigtig fedt flow i vores samspil og shows, at der er så god kommunikation mellem trommer og dansere, hvilket skyldes at vi arbejder meget tæt sammen og gør meget for at skabe sammenhæng,” siger Valli.

Han og kæresten bruger meget tid på at udvikle musik og koreografier, som matcher og fungerer godt sammen, for at få Mariposa til at fremstå som en samlet gruppe. ”Jeg har også opfundet et tegnsprog, som vi kan bruge, når vi er ude og optræde. Så kan hele gruppen kommunikere ved hjælp af nogle bestemte håndtegn, og vi slipper for at råbe, vifte uforståeligt med armene og skabe splittelse i gruppen. Det virker rigtig godt,” fortæller han. Den gode kommunikation har stor betydning for Mariposa, der holder af at lege og eksperimentere med mange forskellige udtryk og genrer. Udenadslære og ensformighed gør de sig ikke meget i.

”Vores shows varierer meget. Vi eksperimenterer meget og har forskellige koreografier, kostumer og musik. På den måde bliver det aldrig kedeligt, hverken for publikum eller for os selv. Hvert show byder på nye overraskelser.” Mariposa optræder gerne og ofte, til store og små begivenheder, i både Danmark og udlandet. De har blandt andet optrådt til Langelandsfestivallen, Kulturnatten, Copenhagen Marathon, karneval i Rostock mm.

”Det er fedt at komme ud i verden og videregive den glæde og energi, der er i sambaen. Det er en energi, der smitter, og folk bliver bare så glade og i godt humør, når vi spiller, det er virkelig livgivende. Desuden er det fedt ved samba, at dansen og musikken er et sprog, som alle kan forstå,” siger Valli. Han har rejst i mange dele af verden, og fortæller, at i de fleste lande og større byer er der en sambaskole, hvor man ”bare kan møde op, og få lov til at spille med. Så gør det ikke så meget, at man ikke taler det officielle sprog i landet”.

Når hele Mariposa er samlet til karnevalsoptog tæller de imellem 30 og 70 personer, som i hjemmelavede, farvestrålende kostumer fylder gader og stræder med sprudlende energi. De spiller med hjertet, fordi de ikke kan lade være. Og publikum kan ikke andet, end at lade sig opsluge og rive med.