Samba Stilarter

Batucada, Samba Reggae, frevo, maracatu, afoxe, baiao, merengue, funk

Samba-reggae
Samba-reggae fra det nordøstlige Brasilen hører ikke til i gruppen af sambadans på trods af navnet, fordi grundtakten er en anden end sambaens.

Afroxê
Oprindelse i Bahia, og er et navn for to ting: en social og religiøs gruppe, der optog under karneval, og en rytme, der anvendes i disse gade parader og i ceremonier for orixas (en shaker instrument – perler på en lille græskar, der er rystet af sin tynde hals).

Axe
En musikalsk stil med slagtøj fra den nordlige del af Brasilien, der ikke anses for at være samba, men er relateret. Den har sine rødder fra Afrika.

Batucada
Et ord, der anvendes i Brasilien til at betyde en samba jam session.

Timbalada
En musikalsk rytmisk stil med slagtøj fra den nordlige del af Brasilien, der ikke anses for at være samba, men er relateret. Det også har sine rødder fra Afrika.

 • Cavaquinho er en lille guitar med 4 strenge. Det er det eneste melodiske instrument som bruges i et Bateria.

  Cavaquinho
 • Apito’en (fløjte) spiller en central rolle i batucadaen. Bruges af dirigenten »Mestre de Bateria« til at lede sambistas, for at signalere breaks (pauser) i løbet af en samba.

  Lille men stor rolle
 • Trianglen er en af de ældeste instrumenter i samba percussion familien. Instrumentet stammer helt tilbage fra omkring middelalderen.

  Det ældeste instrumentet
 • Pandeiro’en er det nationale instrument i Brasilien, men er for stille til at blive anvendt i et Bateria, og bruges mere for pagode, og samba i små grupper.

  Nationalt instrument
 • Caxiaen (lilletrommen) kendes også som ‘tarols’ eller ‘malacachetas’

  Mere end et navn
 • Den stille og rolige samba (blød samba) kaldes pagode.

  Blød Smaba
 • De to eneste slag instrumenter der giver sambaen “toner” er Agogo og Cuica.

  Toner