Hvert år en ny sang, eller flere.

Når en Sambaskole har valgt årets tema, skrives der en sang som hele skolen synger med på. Sangens tekst indeholder et emne eller historie der passer til temaet. Den fremføres både af en sanger eller flere, men ofte er det hele Sambaskolen som synger med. Sammen med batteriaet lyder det helt specielt.

En Enhedo, eller Enredo (sang) fremføres altid sammen med calvacino strengeinstrumentet. De to er for det meste forstærket via mikrofon, da de ellers ville drukne i trommers enorme lyd billedet. Sanger og calvakono spillere går enten bag, eller ved siden af parade vognen. Nogle gange sidder de på paradevogne og synger og spiller.

Lyden af en tema sang “Enredo” har sin helt egen stilart, og måde at blive fremført på. Der er mange traditioner der går igen mht. indledning og måde breaks bliver fremført af batteriaet sammen med sangen. En stille indledning i halv tempo, i ca. 4 til otte takter, kendertegner ofte en klassisk enredo. Derefter går tempoet op samt hastighed og især lydstyrker tager over når batteriaet går i gang.

Her i Danmark har vi også haft sange inspireret af de store sambaskoler fra Brasilien. Helt tilbage til Karnevalerne i 80’er har der været sunget tema sange. En årerække i slut 80’erne og op til midt 90’erne var det tradition at fremføre tema sangene på dansk. Flere sange er i dag “klassikere” og for for mange mange gode minder frem.

En af de dygtigste komponister vi har i Danmark er Kim Midjord der kan gå helt tilbage til Bafo do Mundo Sambaskole’s oprindelige historie. Dengang var det mere en Karnevalsgruppe der hed Krig og Fred, og som var kendt på at have et politisk afsæt. Noget som kunne opleves i Kims sange, men også i gruppens kostumer og vogn udsmykning. Andre gode sangskriver og “Eredo skabere” her i Danmark kan nævnet Mikael Vest, som også har et imponerende sang arkiv bag sig.

I dag er tema sangene for det meste fremført af herboende Brasilianer gæster eller gæster, hvor der for det meste synges på portugisisk. En stort talent herboende i København er fabelagtige Márcio Dos Santos som optræder i gruppen Samba da Gente der spiller den “bløde Samba” kendt som Samba pagode. Márcio har også sunget tema sange for Bafo do Mundo en god del år efterhånden.

Cavaquinho

Cavaquinho, et ukulele-lignende instrument en lille kvartguitar med fire strenge. Det eneste melodi instrument er det er tilladt i et bateria. Cavaquinhoen ledsager sang, Samba Enredo. Lyden af dette strenge instrument giver en helt unik oplevelse og er efter mange årtier knyttet tæt til Sambaen, lige som en Agogo eller Surdo, minder mange om, dette er lyden af samba.

Nelson Cavaquinho, Guilherme de Brito, Candeia e Elton Medeiros – Quatro grandes do samba (1977)
 • Não Vem (Assim Não Dá) - Candeia, Nelson, Elton e Guilherme
 • Sem Ilusão - Elton Medeiros
 • Notícia - Nelson Cavaquinho
 • A Flor E O Espinho - Quando me chamar saudade - Guilherme de Brito
 • Amor Perfeito - Nelson Cavaquinho
 • Gotas de Luar - Guilherme de Brito
 • Sou Mais O Samba - Candeia e Dona Ivone Lara
 • Não É Só Você - Nelson Cavaquinho
 • Chove E Não Molha - Elton Medeiros
 • Expressão Do Teu Olhar - Candeia
 • Rita Maloca - Elton Medeiros
Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.