Den musikalsk leder – eller “ham der står foran med fløjten og giver håndtegen”

Dirigentens rolle er muligvis en af de sværeste at meste, og vel nok en af de vigtigste led i en Sambaskole. Det kræver stor rytmisk og musikalsk indsigt og meget tålmodighed.

Det er her musikken startes, stoppes, variere og blandes med break osv.
Det er også her sammensmeltningen imellem dansk og musik styres, så det er en krævende rolle, som kun få mestre.

Fingertegn, øjne kontakt og konstant koncentration kræves. Mange dirigenter (maestros) meste i øvrigt næsten samtlige instrument type der findes af brasilianske percussion instrumenter.

Nogle skoler bruger kun en musikalsk leder igennem det hele, andre skifter ved stilskift, eksempelvis hvis batteriaet går fra Batucada over til Samba reggae. Det kommer helt an på hvem der har bedst indsigt og bedst til at styre. Det samme gælder musikere som kan skifte instrument når der skal spilles en anden rytme.

Samba fløjten (Apito) bruges nogle gange for at få batteriaets opmærksomhed. Den oprinelige Brasilianske sambafløjte som er lavet af træ hedder Apito, men bruges mest ved små orkestrer. Ved de helt store batteriaer bruges en fløjteaf metal, da den skære lige igennem lydmuren af samtlige instrumenter. Fløjten bliver også brugt til at skubbe, og vise takt i rytmen.

Mester Michael Åbye

Igennem de sidste 30 år hvor København har haft sit eget Karneval er der kun en, som står frem som den sande mester over alle. Betegnelsen “mester” (lære) bliver ofte brugt i sammenhængende indenfor andre brasilianske kulture så som capoeira. Det er uden tvivl Maestro Michael Åbye.

Michael var med til at starte Danmarks første Sambaskole Kolobri der eksisterede i 10 gode år, skaberen af Slagtøjs orkesteret Slagkraft, og en stor slagtøjs underviser af høj karat. Mange har lært det basiske fra Michael og endt op med at selv undervise senere hen. Men det er Michaels enorme livsglæde og gode væsen der altid smitter af og som skaber ekstrem meget glæder for mange mange mennesker.

En af dansk samba kulturs nøgle figurer.