Samtlige københavnske Sambagrupper til Aalborg i eget private tog

Ude ved Frederiksberg på Gammel Kongevej, lå der en bodega ved navn Tordenskjold, som ikke eksisterer længere. Tordenskjold var Frederiksberg Karnevalsgruppes stamværtshus og stedet hvor ideen til Sambaekspressen blev født. Inspireret af 80-ernes ”dynamitekspresser”, som sendte 100-vis af roligans til fodboldlandsholdets EM-slutrunder, fik redaktionen fra gruppens medlemsblad Vibrerede Baller, Jens Kongsgaard, Lars Arnvig, Leif Osmark og Brian Fly Sturh en meget sen aften, idéen med at sætte samtlige Københavnske Sambagrupper på et særtog og sende det af sted til karneval i Aalborg.

Vi inviterede Københavns Kulturborgmester Tom Ahlberg, til at fløjte toget af sted, men han havde ikke tid. Han skulle aflevere sin søn i dagplejen … Der blev spillet og danset fra morgenstunden på Københavns Hovedbanegård, hele vejen i toget, på Storebæltsfærgen og på Århus og Vejle banegårde, hvor vi skulle samle nogle jyske karnevalsmennesker op. På vej hjem blev der spontant arrangeret en sang konkurrence grupperne imellem, hvor emnet vistnok var selve turen. I øvrigt nåede kun en enkelt deltager ikke toget, da vi skulle hjem.

Sambaekspressen KBH-Aalborg 1992. Fælles foto

Tekst nedskrevet efter en lydoptagelse sammen med Brian Fly Stuhr

Tanken var at man kan leje et tog, ligesom man kan leje en bus. Det er kun et spørgsmål om hvad det koster, og det gjorde vi så. Vi lejede simpelthen et lokomotiv og tre togvogne for 49.538,-. Meget tidligt om morgenen (der var afgang 7.52) på dagen for Sambaekspressen var vi så ude og gå på sporene ved Svanemøllen Station, sammen med en DSB dame.

Her klistrede vi selvklæbende udskåret kæmpe bogstaver op på toget hvor der stod SAMBAEKSPRESSEN København Aalborg. På alle sæder, blev der lagt program og poser med friske rundstykker og små juicer. Senere blev der serveret sandwich. Der var selvfølgelig også trykt særlige Sambaekspres t-shirts. Vi havde tænkt på alt! Den gang var der ingen Storebæltsbro, så vi skulle have færgen over. Det var jo fantastisk at have sådan et stop, men generelt syntes folk det hele var fantastisk.

Inden da, på paronen forærede Samba Cascata os (Frederiksberg Karnevalgruppe) to grisehoveder. De fine ”gaver” var pakket ind i cellofan, og vi fik dem fordi vi var nogle seje sambasvin. Det ene grisehoved efterlod vi i en skraldespand på paronen på Århus Banegård. Det andet røg vist i vandet på vej over til Fyn. Langt ude, nu hvor man tænker over det. Prøv at forestille dig en mand der går og tømmer skraldespande, og så ligger der et grisehoved og glor på en.

Vi kom så til Aalborg. Tror faktisk de havde glemt os. De havde vist lige glemt at der kom et tog fra København. Vi stod og ventede på stationen et godt stykke tid, hvor der var et mega jam på stationen indtil vi blev hentet og indkvarteret på diverse skoler og børnehaver. Ja så øh, vælte vi så bare ellers rundt til Aalborg Karnevalet, i øvrigt som altid en meget velfungerende et, og altid godt støttet op af de lokale. Det har altid været et meget anerkendt arrangement. Og så er det altid sjovt at spile Samba i Jomfru Anne Gade, men vi spille kun lige i starten af gaden. Man skal ikke gå derind, så går det bare galt. Vi var alligevel booket til parader og båd karneval.

Men jeg tror Sambaekspressen i virkeligheden var helt anderledes end hvordan det er i dag mht. Sambaskoler. Dengang var det mere lokalgrupper, og en hel anden verden. Meget har forandret sig siden dengang. Jeg tror at Sambaekspressen der i 1992, har en ret stor betydning for grupperne imellem bagefter. Folk kendte godt nok hinanden i forvejen, men alle dem der var med på den tur var jo sindssyg begejstret, hvad også kan ses på billederne.

Om jeg kan huske noget specifikt fra Sambaekspressen? – ikke andet end det var luksus at have helt sit eget tog. Man kunne virkelig mærke den frihed, at man bare kunne være i hele toget og turer igennem fra den ene gruppe til den anden. Nogle sad og syede, andre skrev sange, nogle spillede, men ellers husker jeg ikke meget andet end vi var unge og sikkert meget useriøse at høre på. Jo jeg kan huske optakten til turen med forberedelserne. Det kom ret bag på os hvor store togvogne er, når man står nede på jorden, og skal til at sætte klistermærker på det.

Et højdepunkt at have deltaget i. Fantastisk fest.