Fem små lydklip fra Karnevallet i København 1984. Det er ret sjældent, og har det har gjort stor glæde her på projektet Karneval.dk.

Faktisk findes der meget få lyd og film optagelser fra de tidligste Karneval i 80’erne. Disse unikke optagelser er fanget af lydmanden Jørgen Jakobsen, som har formodentlig lavet optagelserne sent om aften, hvor det lader til at være “gade jam bands” godt krydret med fløjter og ko klokker. Lyden er oprindelig optaget i mono, men er blevet opjusteret og forbedret lidt.

År tilbage har man ofte kunne høre at “80’er karnevalerne var de allerbedste” og nu er det endeligt muligt at lave en sammenligning med hvordan dansk Samba typisk lød i 1984. I dag 30 år senere, er der en meget stor forskel i alt sin helhed.

Man kan tydeligt høre i de fem lydoptagelser, at den brasilianske samba ikke havde indfundet sig helt endnu. Man kan vel høre en mere fordansket og fortolket rytme sammensætning. Mange viste faktisk slet ikke hvordan Brasiliansk samba lød dengang som man improviserede. Det var festen og fællesskabet som der var fokus på. Bare det at slå rytme og være udklædt sammen, og slå på tromme i gaderne, var en kæmpe stor oplevelse i 1984.

Et fantastisk genhør. Tak til Jørgen Jakobsen for lydoptagelserne og for at dele dem med Karneval.dk. Avis udklip: Landsforeningen K.I.M. Foto: Søren Bie & Jette Lang.