Deres eget fyrværkeri

Tekst: Søren Høyrup. April 2012

Karnevalsområdet var det år placeret omkring Christiansborg Slotsplads, Thorvaldsens Museum, Stormbroen og Gammel Strand. Lørdag aftenen den 6.juni var en fantastisk lun aften. Karnevalsområdet var fuldkommen proppet med glade mennesker. Der blev solgt mængder af øl, spillet en masser af samba og stemningen var helt i top.

Et medlem af karnevalsgruppen Krig og fred, kaldet Stylte-Jørgen, havde en hobby som pyroteknikker. Han var hyret til at lave et stort festfyrværkeri. Jørgen var ved at stille sit fyrværkeri op på bådebroen langs Gammel Strand.

En speedbåd med to unge knøse sejler forbi og spørger til, hvornår fyrværkeriet skulle tændes. Da de fik at vide, at det var kl. 23, sejlede de selv og båden videre. De vendte senere tilbage i båden efter at fyrværkeriet var skudt af. De blev temmelig skuffet over, at de ikke oplevede Stylte-Jørgens fantastiske fyrværkeri. De besluttede sig derfor, at selv lave deres eget fyrværkeri og fyrrede to nødraketter af. Den ene af raketterne faldt ned på Slotskirkens tag. Taget var under istandsættelse og var derfor dækket af presenninger. Der opstod ild i en presenning og hurtig efter stod taget i lys lue.

Brandbillerne, som relativt hurtigt ankom, havde problemer med at komme frem til kirken på grund af de mange mennesker, som var til karneval. Politiet måtte rydde området, hvilket de gjorde på en knap så venlig måde. Karnevallets bagstage-område lå i Skt. Jørgens gård, som ligger lige op til kirken. Telte, campingvogne og toiletter m.v. blev hurtig flyttet. Politiet afspærrede hele karnevalsområdet og karnevalsgrupperne kunne ikke komme til deres skurvogne før dagen efter.

Samme dag kom ejeren af kirken (Dronningen) for at bese brandskaderne. På et pressefoto i avisen om mandagen, kunne man se Margrethe beskue kirken. Ved hendes side stod den navnkundige kasser i Karneval i København Kristian Gylling i hans nardragt. Heldigvis blev det besluttet, at børnekarnevallet om mandagen i Kongens Have skulle gennemføres. Også denne dag var varm og solrig.

En vildfaren nødraket

(Tekst: Wikipedia)

Slotskirken brændte pinsenat 7. juni 1992, da den blev antændt af en vildfaren nødraket under karnevallet. Taget udbrændte, kuppelen styrtede ned i kirkerummet, og en stor del af væggene og interiøret blev ødelagt. Kirken blev i årene efter genopført, som den havde set ud før branden. Der fandtes ingen tegninger til kuppel- og tagkonstruktionen, men et systematisk bygningsarkæologisk arbejde med registrering af forkullede bygningsdele gav mulighed for at genskabe kuppel- og tagkonstruktionen. Historisk korrekte konstruktionsmetoder blev anvendt under hele genopførelses processen.

Særligt arbejdet med at restaurere og genskabe de indvendige overflader af stukmarmor voldte vanskeligheder, da det ikke kunne udføres af danske håndværkere. En tysk ekspert på området, Manfred Siller, løste opgaven, samtidig med at han oplærte danske stukkatører i den gamle teknik. Efter endt restaurering blev Slotskirken genindviet den 15. januar 1997 i forbindelse med Dronning Margrethe 2.s 25 års regeringsjubilæum.