Gennem de københavnske gader i et orgie af farver

Parader er et ret vigtigt element i helheden, når der afholdes Karneval. Et Karneval uden en parade er ikke et rigtigt Karneval. Det er en tradition der går langt tilbage i historien. Det Københavnske Karneval har haft parader siden det første blev afholdt i 1982. Faktisk var det allerførste tiltag man kunne opleve, af Karneval i Danmark, var en lille parade igennem strøget, som skulle fungerer som en lille reklame for det kommende nye Karneval.

Der findes nogle få sjælende fotos denne allerførste parade. Det er ikke til at vide, men de havde sikket ikke forestillet sig at dette blev startskuddet, til en af Danmarks største kulturelle folkelige begivenheder, der senere tiltrak 100.000 mennesker og parader fra alle broerne ind imod byen. Et folkeligt særsyn og kæmpe oplevelse, hvis man har været så heldig at opleve det.

Da de første Karneval toppede i deres egen suses, begyndte paraderne at blive mere organiseret, lidt som vi kender dem i dag. Ellers bestod de tidligere Karneval især i 80‘erne af spontane parader over alt i byen. Nogle stødte ind i hinanden og slog sig sammen og blev monster store. Andre bestod af få personer, som jammede sig igennem byen, ofte med enkelte trommer og hjemmelavede instrumenter.

De tidligere Karneval som blev afholdt i City (midt København) sluttede altid af med et Børnekarneval i Kongens Have. De parader som pløjede sig igennem de smukke allér var med ofte i selvskab med akrobater, klovne, og stylter. Også et særpræget dansk opstående tiltag.

Stjerne parader
I nogle få år, blev der afholdt stjerne parader. Hver Karnevalsgruppe (den gang brugte man ikke Sambaskole) – kom fra hver deres bydel, skulle på samme tid gå ind i mod centrum, som en stjerne. Eksempelvis Østerbros Karnevalsgruppe startede ved Medborgerhuset i Århusgade, og gik ind til city, omkring kultorvet. En parade der tog ca. fem timer at gennemføre.

Nat paraden
Østerbros Karnevalsgruppe indførte “nat paraden”, hvor alle grupper var indbudt om man cirkulerede igennem city. En enkelt nat parade endte på Amalienborg, hvor vagterne stoppede toget, som vendte om, og gik til Nyhavn i stedet. Vagterne modtog dog gaven, som var formålet med paraden. En kæmpe stor papmache kanin. En fødselsdagsgave til prinsen. Dette år havde Østerbros Karnevalsgruppe temaet “De vilde Kaniner” Ideen var inspireret af musikgruppen Gangs som havde et kæmpe hit med sangen af samme navn i 1984. Se billeder og læs mere her

Strøget 2009. Mariposa Sambaskole, med temaet “Disco”

Kongens Nytorv i 80’erne. Nat parade. Byen var propfuld af udklædte mennesker. Parader tog timer at komme igennem.

Bafo do Mundo parade plan 2010. Tema: Cirkus