Fra prydefuldt storladet kæmpe vogne til små udsmykket barnevogne

Når de allerstørste sambaskoler går parade til det årlige Brasilianske karneval, er de ofte ifølge med kæmpe store vogne. Her kan man opleve helt enorme figurer der viser skolens tema frem. Alt efter størrelse pryder dansere vogne, hvor de står iblandt de store figurer og temaets ofte overdådige udsmykning. Kvinder i graviditet med ofte store maver, vises også stolt frem. Et symbol på frugtbarhed. Denne placering for dansere er en stor ære, for alle i sambaskolen.

Herhjemme har vi også vogne og figurer, dog langt langt fra i så store størrelser som i det Brasilianske karneval. Men vi har dem, og de har været her side de første karneval i 80’erne. Diverse grupper/skoler haft små udsmykkede trækvogne, barnevogne, helt op til større speciel bygget parade vogne. De små vogne bruges hovedsageligt til at transportere skifte tøj til dansere samt ekstra stikker til bateriaet (musikkerne) og drikkelse til paraderne. De større vogne har mere plads til ekstra slagtøjs instrumenter med, såsom skind og stikker mv, og de helt store vogne vises figurer der symboliserer årets tema og ofte med op til flere dansere placeret på.

Det er også her Enredo’en (skolens tema & sang) bliver forstærket fra. Højtalere, mikser, og generator, der samtidig giver lys til nat paraderne.

Igennem de mange og forskelige sæsoner som de københavnske sambaskoler har været igennem de sidste 30 har vogne varierede meget. Nogle sæsoner har udsmykningen været storladet og prydefuldt andre mere minimalistisk. Denne variation skyldes ofte hvilke kreative personer som har stået bag vognbyggeriet, men problemer med opbevaring af vogne og bygge materialer har ofte givet mange kvaler og problemer med at få gennemarbejdet både figurer og vogne.

Mariposa Sambaskoles vogn
Denne parade vogn så først dagens lys i midt 90’erne og er en helt specielt dansk skabning. Selve paradevognen bestod af en rigtig bil, hvor motoren var fjernet, og hvor der blev svejset et jernstativ omkring bilen og til sidst sat træ plader ovenpå. Vognen havde som den første sambaskole, sit helt eget fadølsanlæg en del år. Noget som var ekstrem populært. Senere blev selve bilen indenunder skiftet ud op til flere gange, på grund af rust mv. Selve udsmykningen varierede alt efter tema som skiftede år fra år. Et år kunne man opleve en diligence, et andet et sørøver skib.

Alle vogne destueret
I vinteren 2009-2010 blev samtlige Karneval paradevogne, ved en kedelig misforståelse, komplet destrueret, totalt til pindebrænde. Mariposa Sambaskole og Bafo do Mundos vogne stod opmagasineret samlet på en ubenyttet grund, med tilladelse, som skiftede ejer uden varsel. Den nye ejer af grunden forsøgte ikke at kontakte Sambaskolerne og oplyse grunden skulle bruges til andet formål, og man gerne måtte afhente dem, hvad resulterede i at samtlige paradevogne blev afhentet og kørt til destruktion. Det er dog lykkes at genskabe andre vogne siden da. Bafo do mundo har en enkelt mindre vogn i dag, hvor Mariposa ikke har valgt at genskabe paradevogne siden da. Hvem ved, måske en skønne dag.