Agogo

En klokke klingende instrument med to klokker, der anvendes i samba musik. Man bruger en træ stik til at slå rytmen på klokkerne. Klokkerne kan også producere en lyd ved at klemme dem, så de strejfer hinanden. Også kaldet et tone instrument.

Afroxê
Oprindelse i Bahia, og er et navn for en rytme, der anvendes i ved gade parader og ceremonier hvor der bruges et shaker instrument – perler på en lille græskar, der er rystet af sin tynde hals). Der er tre atabaque (eller conga) dele, to klokke dele, surdo, og shaker.

Der er andre instrumenter indsættes som godt, som f.eks berimbau. Det er en laid-back slags rytme, ikke som hektiske og intense som nogle af de andre brasilianske dem.

Axe
En musikalsk slagtøj stil fra den nordlige del af Brasilien, der ikke anses for at være samba, men er relateret. Den har sine oprindelige rødder fra Afrika.

Ala
En gruppe, som er i samme kostume, der udgør en bloco i karnevalsoptog.

Baiana
En “ala” eller gruppe af ældre kvinder, der bærer store hoop-nederdele, der udgør en del af karneval parade eller karnevalsoptog.

Bateria
Percussion gruppen, der spiller samba for en samba skole.

Batucada
Et ord, der anvendes i Brasilien som betyde en samba jam session.

Bloco
En gruppe af mennesker, der parade sammen i samba kostumer til samba musik. Den kan indeholde instrumenter eller ej. De er mange gange stamfædre af samba skoler og kan være ganske store. Normalt følger blokken et kostume-tema.

Carnavalesco
Den kunstneriske direktør og designer af karneval samba parade. Denne person sædvanligvis designer kostumer, flåd, og rækkefølgen af grupper i karnevalsoptog.

Caixa
En tromle meget lig den repinique (se nedenfor), men med fjedre i bunden for at skabe vibration meget gerne en lilletromme.

Karneval / Carnaval
En ikke-religiøs helligdag i forbindelse med den kristne religiøse uge udlånt hvor alle parter og fejrer før aske onsdag, når alle katolikker skal afholde sig til en sådan adfærd for og i længere tid. I Brasilien starter på lørdag, før Askeonsdag og slutter midnat tirsdag aften. I mange dele af verden dette kaldes Mardi Gras.

Cavaquinho / Cavaco
En lille 4-strenget instrument, der anvendes i samba musik. Oprindelse i Portugal, men også var inspiration til Hawaii instrument ukulele.

Carro Alegóico
En parade vogn i en karneval parade.

Chucalho (også kendt som Rocar & Ganzá)
En shaker lavet af enten mange små bækken som metal stykker eller et stort metal dåser fyldt med sten, sand eller andet materiale.

Cuica
Den mest karakteristiske lyd af alle samba instrumenter, Cuica (udtales “queekaa”) er en lille tromme med en pind fastgjort til midten af tromlen hovedet som gnides af spilleren med et stykke fugtig klud eller bomuld. Friktionen på pind årsagerne lederen af Cuica til at vibrere og “knirke”. Beg af knirke kan ændres ved at anvende pres på tromme hovedet og ændre spændingen.

Desfile
Udtales “jeezfeely”, dette begreb refererer til en karneval parade.

Destaque
Udtales “jeztakee”, dette begreb refererer til en smuk og uddybe karneval kostume.

Enredo
Temaet for en samba parade. Disse er normalt høje, poetiske beskrivelser af et emne, der interesserer brasilianere, sådan som politik, miljø, en berømt person, etc.

Fantasia
betyder “fantasi”, det også ordet for “kostume”, noget alle bærer i en samba parade eller desfile.

Forro
En form for dansemusik, der er ekstremt populær i blandt andre steder, Amazonas (f.eks Manaus) og bl.a omfatter instrumenter: zabumba (store bas-tromme) harmonika, der spiller den smukke melodier.

Trekanten mønster typisk efterligner en samba shaker eller tamborim mønster med åbne noter til downbeat, og den anden og fjerde sekstende noter plus et lukket note om tredje sekstende. Zabumbaen giver pulsen, en typisk tre notat mønster pr bar – en, og af to og fire (hvis den er i 4 / 4). Det er generelt hurtig og gør folk skøre. Legenden siger, at det kom fra en bastardization af de engelske ord “for alle”.

Gres (G.R.E.S. )
Forkortelse for “Grêmio Recreativo Escola de Samba” (groft “Creative Samba School Gruppen”). Alle samba skole navne i Brasilien, og mange rundt om i verden, begynder med denne forkortelse officielt at markere sig selv som traditionelle samba skoler.

Mestre Sala
Den “balsal mester”, der ledsager “port banderia” iført en meget omfattende kostume. Dette er traditionelt en mand.

Pandeiro
En større version af den fælles Tamborine (ikke “tamborim”). Det spilles rytmisk, og også spundet på en finger for showets skyld.

Passista
“Passista” kommer fra roden ordet “Passiar” eller at gå eller slentre og bogstaveligt betyder “en der går.” En pige solo danser, der er yngre og ugift (symbolsk). Hun er valgt til for hendes fremragende færdigheder i at danse til samba slå af Bateria, uanset om det er et instrument, eller den fulde Bateria.

ALA af passistas dans foran Bateria og de er ledsaget med dygtige mandlige dansere spille deres pandeiros og bejle til de passistas. Passistas er også kendt for den fysiske skønhed og bikini kostumer. En deltager i samba parade. Normalt et medlem af en “ala” eller gruppe.

Porta Bandeira
Den “flag bærer” af samba skole, der bærer skolen flaget iført en meget omfattende og udsmykkede Hoop kjole. Dette er traditionelt en kvinde.

Puxador
Udtales “pooshador”, dette begreb refererer til en samba sanger.
Dette ord er at falde ud af mode og bliver erstattet af “fortolke”.

Rainha da Bateria
Den “Dronningen af Percussion”. En person, der danser samba meget godt, der ledsager slagtøj eller “Bateria” enhed af en samba skole. Denne person er som regel en kvinde og er også valgt for deres fysiske skønhed.

Rei Momo
Rei eller “King” Momo er en ceremoniel konge, hvis udseende officielt markerer begyndelsen på karneval. Traditionelt han er en stor mand i statur og vægt. Hver karneval har en Rei Momo og de er ofte valgt for livet.

Repinique
En lille tromme, ligner lilletrommen, men højere, som normalt spilles med en stok og bare hånd. Det har en mere metallisk lyd end den lilletromme.

Samba
Er en dans og type af musik oprindelig fra Brasilien, opstået tilbage fra de afrikanske slaver. Dansen er meget svært, som udføres af brasilianere i forhold til formel “balsal” dans, som er meget stiliseret.

Mænd og kvinder danser samba forskelligt, og sammen endnu uden at røre. Dansen for kvinderne kan karakteriseres som hurtig symmetrisk fødder bevægelse med hver fod dreje på hælen. Denne flytning af fødderne er ledsaget af hofte-og skulder gyrations skabe en dans, der propaganderer hele kroppen. Mænd også udføre de samme fod bevægelse men ikke er ledsaget af voldelige hofte og bør gyrations. Mænd danser rundt om kvinder indeholder humle, hopper, og spins ofte ledsaget af slapping af hånden på hælene.

Samba musik er i 2/4 tid med en høj bass trommeslag på den første og tredje beats, og den lavere fundament slog den anden og tilbage beats. Den lavere anden og fjerde beats fremhæves, mens den første og tredje beats er de understregede, og undertiden næsten uhørlige, eller i særlige sjældne tilfælde, elimineres fuldstændigt

Samba Enredo
Temaet sang til en samba parade. Hver samba skole skriver en ny samba enredo for hvert år karneval, der passer et tema. Alle i skolen lærer denne sang og synger den som de parade.

Samba ingen PE
Den dansende af samba. Bogstaveligt betyder “Samba til fods”.

Samba Skole
En kulturel klub eller gruppe, der mødes regelmæssigt og hyppigt med det formål at lære og udføre brasilianske samba dans, musik og kostumer. Det er en social organisation, der dyrker samba og brasiliansk kultur fra generation til generation med de vigtigste mål at udføre spektakulære karneval parader under karneval hvert år.

Et minimum for en skole skal have (dette er en uformel definition for nu) er: en Bateria (percussion), grupper af baianas, flag skolen båret af Porta-bandeira og Mestre-sala, børn deltagere, og et tema sang skrevet hver år for karneval udført og spillet af skolens deltagere.

Udtrykket “samba skole” kommer fra at den første af disse grupper mødtes på en skoles ejendom i den tidlige del af det 20. århundrede i Brasilien. Bemærk: De store samba parader i Rio de Janeiro er alle udført af samba skoler.

Tamborim
Udtales som “Tamborine” på portugisisk (“M” er tavs), dette er en 6 til 8 tommer finger tromlen, der er tunet meget høj, og slog meget hurtig og skarp med en fleksibel pind. Dette instrument svarer til sopran.

Timbalada
En musikalsk rytmisk stil slagtøj fra den nordlige del af Brasilien, der ikke anses for at være samba, men er relateret. Det også sine rødder fra Afrika.

(Knap så heldigt oversat fra engelsk. Editeret 2 maj. 2016)