I gamle dage var der altid en bager og en skorstensfejer med til fastelavn

Til fastelavn klæder alle børn sig ud i alle mulige sjove og fantasifulde dragter.
Det er en rigtig skæg tradition, men det kan være svært at finde ud af, hvad man skal være. Her kan du få nogle forskellige ideer.

Udklædninger fra bedstemors tid

Narren

Narren er en af de ældste fastelavnsfigurer, man kender. Han eller hun kan se ud på mange forskellige måder. Men tit har narren en særlig hue med klokker på og en spraglet dragt i mange forskellige farver. Nogle gange har dragten også klokker over det hele, så det larmer en hel del, når narren kommer.

Stodderen og kællingen

Hvis du har en god ven eller søskende kan I komme som Stodderen og kællingen. I gamle dage deltog de altid i fastelavn sammen. Stodderen er klædt ud som en gammel knark (mand) og kællingen som stodderen er gift med er en fyr i kvindetøj. Sammen render de rundt og laver en masse sjov, fx fylder de hø i en spand uden bund i.

Hr. Sommer og Hr. Vinter.

Hr. Sommer og Hr. Vinter er også to figurer fra gamle dages fastelavn.

Her skal du også helst slå dig sammen med en ven eller søskende. Så kan den ene af jer klæde sig ud som sommer med let, spraglet tøj, pyntet med blomster og bånd. Mens den anden klæder sig ud som vinter – med skindpels, hue med øreklapper, halm i træskoene. I gamle dage legede Hr. Sommer og Hr. Vinter, at de kæmpede mod hinanden hele dagen.

Fastelavn er nemlig også en fest, hvor man siger farvel til vinteren og goddag til sommeren.

Bageren og skorstensfejeren

I gamle dage var der altid en bager og en skorstensfejer med til fastelavn. Det er stadig sjovt at klæde sig ud som bager eller skorstensfejer.

Hvis du vil være bager, skal du bruge en hvid bluse, et hvidt forklæde og et par lyse bukser. Det er også en god idé at tage en stor pude på maven, så du ser tyk ud, og så låne mors eller fars kagerulle. Hvis du har noget lyst kan du også lave en bagerhat af hvidt silkepapir og et stykke karton.

Hvis du vil være skorstensfejer skal du bruge en sort bluse, et par sorte bukser og sko og en høj sort hat. Du kan også male dig lidt sort på kinderne, som om du har været nede og feje i en skorsten. Måske kan du også finde en lille stige og en lille kost, som skorstenfejere bruger.


Kostume forslag

Fjernsyn
Du kan meget let blive klædt ud som et fjernsyn. Du skal bare bruge en stor, kvadratisk papkasse, et stykker ståltråd og noget farvelade. I papkassen skærer du huller til dit hoved og arme og foran maler du en fjernsynskærm og knapper. Ud af ståltråden laver du en antenne, som du kan sætte på papkassen eller tage på hovedet. Hvis du kan finde en aflang papkasse, kan du i stedet male en mobiltelefon på den. Det kan også blive rigtig flot.

Superman
Hvis du gerne vil klædes ud som superman, skal du nok have lidt hjælp. Du skal nemlig have din mor elle far til at sy en lang rød kappe. Men ellers har du kun brug for en blå kondidragt og et stykke gult karton, du kan klippe ud som en trekant og skrive et stort, rødt S i midten. Du kan sætte papiret fast på din trøje vha. et par sikkerhedsnåle.

Fe
Kunne du tænke dig at blive klædt ud som fe, har du brug for en blå kjole, guldpapir, blå karton, en blomsterpind og lim. Du skal nemlig klippe en masse stjerner, sole og måner ud af guldpapiret og lime dem på den blå kjole. En af stjernerne skal du lime fast på blomsterpinden, så du får en flot tryllestav.

Kartonen skal du rulle sammen som et kræmmerhus. Det skal du kunne sætte på dit hoved, og pynter du også det med stjerner, måner og sole, bliver du en rigtig fin fe.

Hobit
Hobitter er klædt i pænt tøj. De har mørke lærredsbusker, ofte lidt for korte, hvid bondeskjorte, vest og mørk jakke på. Og uden på jakken har de en ulden kappe. Så skulle du være heldig at have et pænt sæt tøj, kan du nemt blive klædt ud som en hobit. Dine busker kan let lægges op, så de er for korte (og lægges ned igen efter fastelavn), og har du et gammelt uldtæppe, er det ikke svært at lave det om til en kappe ved at sy et par stropper i. Kan du ikke selv sy, kan din mor eller far vil sikkert hjælpe dig.

Der er også mange andre ideer, fx kan du være indianer, cowboy, tryllekunstner, sørøver, sommerfugl, mariehøne, klovn, munk, musketer, spiderman osv.

Du skal bare lade din fantasi få frit spil.