Fastelavnsboller…fyldt med syltetøj, flødeskum eller creme…

Dengang var fastelavnsbollerne lavet af hvedemel. Det var meget fint og festligt, for til hverdag fik man kun brød, der var bagt af rugmel. Omkring år 1700 begyndte man at putte en smørklat i midten af fastelavnsbollen. Det var en rigtig luksus, man kun kunne tillade sig, når der skulle være fest.

I dag er fastelavnsbollerne tit lavet af wienerbrødsdej og pyntet med glasur. De er fyldt med syltetøj eller creme. I tiden op til fastelavn kan du købe dem hos bageren, men du kan også bage dem selv. Det er rigtig sjovt, og hvis du har lyst til at prøve, er her en lille opskift:

Til bollerne skal du bruge:
50 gram gær
2 dl lunkent mælk
125 gram smeltet smør
2 æg
1 tsk salt
2 tsk sukker
500 gram hvedemel

Til cremen skal du bruge:
2 æg
2 spsk sukker
1 spsk maizenamel
2 dl mælk
1 tsk vanillesukker

Glasuren laver du ud af:
100 gram flormelis
1 spsk vand
Til brun glasur skal du tilsætte 2 spsk kakao

Fremgangsmåde:

Først skal du røre gæren ud i den lunkne mælk. Derefter tilsætter du det smeltede smør, æggene, saltet og sukkeret. Til sidst skal du røre melet i. Tilsæt det lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem. Når du er færdig skal dejen hæve i ca. 30 minutter, men den må godt stå lidt længere.

Mens dejen hæver skal du lave cremen til fastelavnsbollerne. Her begynder du med at piske æg og sukker sammen i en gryde. Derefter pisker du mel og mælk i, og så skal cremen bringes i kog. Det er vigtig at piske hele tiden.

Når creme koger skal du smage den til med vanillesukker. Pas på du ikke brænder dig. Til sidst skal du drysse sukker over cremen, så der ikke kommer skind på, mens du gør dejen klar.

Begynd med at slå dejen ned og del den i to kugler. Rul hver kugle ud så den bliver ca. 40×40 cm og del den op i 8 stykker. På hver af stykkerne skal du lægge en teske af cremen, og derefter lukker du dejen omkring fyldet, så du får en bolle. Du skal stille bollen på en bageplade med bagepapir, og bollen skal stå med lukningen nedad.

Når du har lavet alle bollerne skal de ind i en ovn, som er varmet op til 225°. Her skal de stå i ca. 15 minutter til de bliver flotte og gyldne.

Imens bollerne bager i ovnen kan du lave glasuren. Du skal røre flormelis og vand sammen og tilsætte kakao, hvis du vil have brun glasur. Du kan smøre glasuren på bollerne, når de har været ude af ovnen lidt tid, så de er blevet let afkølet. Og så er du klar til at servere bollerne for din familie eller dine venner. God fornøjelse.